Saturday, December 3
Lamb Stew
mmmm..lamb stew ni sedap di makan dgn garlic dlm bread..x de garlic bread..hentam mkn dgn roti gardenia pn sedap..hehehee..ada lebihan lamb shoulder kt dlm fridge..so dikorbankan la buat stew..;) incik hubby klu bab kambing ni..mmg jd peberet dia...tp sbnr nye ape benda pn yg aku msk..dia mmg bedal kasi abes pnye..hehehe. Resepi lamb stew dr food channel jd sumber inspirasi..aku adapt sndri sbb aku guna bhn2 apa yg ada dlm pantry aku nih..
Ingredient:
2 sdb minyak zaiton
500 gm daging kambing (shoulder)
1 sdb serbuk black paper
1 bj bwg holland - dihiris dadu
3 bj bwg putih - dihiris
1/2 cwn sos tomato
2 bj tomato - kulit nya dikupas dan hiris dadu
3 btg saderi
1 bj lobak - dipotong serong
3 bj kentang - di potong dadu
1/2 sdk serbuk pala
1 gelas air
garam dan gula secukup rasa
Cara Buat:
Tumis bwg holland dan bwg putih hingga garing. Kemudian masukkan sos tomato dan tomato. Tomato tu di tekan2 sket smpi hancur. Didihkan kemudian masukkan daging kambing. Masukkan daun seleri, kentang dan lobak. Didihkan lagi dan masukkan air. Tutup rapat periuk dan didihkan lagi sekurang2 nya 1 jam. Kalau kering boleh tambah air. Masukkan black paper. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak hingga kuah menjadi pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment