Bahan-bahan:
5 ulas bwg putih
1 inci halia
5 biji cili padi - tumbuk kasar
1 sdb sos tiram
1/2 cwn kicap manis
1 sdb lada sulah
1/2 sdk garam
1 sdb gula
1 cwn air
1 sdb besar tpg jagung - gaul kan dgn sedikit air
10 ekor udang
5 ekor sotong - di potong kecil
1 keping fillet dada ayam - di potong kecil
sawi - di potong halus
bunga kubis - di potong kecil
lobak - di hiris nipis
1/2 kg mee kuning
Cara Buat:
Tumbuk lumat bwg putih dan halia. Tumis bahan ini hingga garing. Kemudian, masukkan sos tiram, kicap dan air. Didihkan. Lepas tu, masukkan cili api, lada sulah dan tepung jagung. Bila mendidih, masukkan ayam, sotong dan udang dan kemudian sayur-sayuran spt lobak dan kubis bunga. Gaul dan biarkan hingga mendidih. Finally, boleh masukkan garam dan gula serta mee kuning. Last sekali baru masukkan sawi. Bila dah mendidih, sedia untuk di angkat dan di baham..hihihihihii
bestnya nampak sedap.tq sharing http://lynnradzi.blogspot.com/
ReplyDelete