More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Monday, June 11

Banana Chocolate Cake



Sebelum assemble jadi kek...
Kek yg best!!!mcm eskremmm.. ;)

Assalamualaikum.. dr yg aku baca dr sumber yg aku cedok ni.. ramai yg ckp rasa dia sebijik cam yg kt Secret Receipe.. makcik pnye la pk pnjg nk wt kek ni.. x tau nape.. mood kemalasan kot melanda.. hehehee.. Pisang pnyer la excited dah beli 3 4 hari.. dh naik layu aku tengok.. hehehee.. bnyk ngap masuk mulut sndri.. kek nye x jadi2 jgk.. hahahaa.. Finally, blk kampung.. mak aku offer nk kasi pisang kapas yg kt halaman umh. Test mkn.. fuuhhh.. manis yg amat pisang kapas ni.. Blk dr umh mak aku, trs dtg smgt nk wt kek ni. Ekceli, kek ni x la susah mana pun. Ikut cara dia step by step, insyallah menjadi.. Okay, ni resepi nye. Aku amik dari myresepi.com jek.. kalau x silap sumber asal dr citarasawan.

SUMBER : my.resepi & citarasawan



Bahan-bahan ( Loyang 8’ bulat)
Chocolate Chiffon
 Bahan A
  • 30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
  • 4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
  • 100gm gula kastor
  • 130gm tepung naik sendiri
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
  • 1 tsp esen vanila

Bahan B
  • 4 biji putih telur
  • 60gm gula kastor
  •  1/4 tsp cream of tartar
Kek Filing
  • 400ml whipping cream (manis)
  • 100gm coklat masakan (dicair secara double boil)
  • 1 1/2 tsp serbuk kopi segera/nescafe(larut dgn 1 tbsp air panas)
  • 1 tbsp gelatin halal (rendam dgn 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
  • 6 biji pisang berangan (dihiris nipis)

Coklat Ganache/Frosting
  • 140ml UHT whipping cream (tawar)
  • 350gm coklat masakan
  • 1 tbsp mentega (optional)
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
  3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
  4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
  5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 3 atau 4 lapisan.
  6. Kek Filing : Pukul whipping cream hingga kembang dan bertanduk guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan kopi dan gelatin, pukul hingga sebati.
  7. Sapu krim filing di permukaan kek, atur hirisan pisang dan sapu krim lagi menutupi hirisan pisang tadi. Buat yang sama untuk semua lapisan.
  8. Apabila habis, sapu nipis krim keseluruh kek, masukkan di dalam peti sejuk (30 minit).
  9. Coklat Ganache : Panaskan whiping cream secara double boiler, masukkan coklat masakan dan mentega, kacau hingga cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik.
  10. Keluarkan kek dan letak di atas redai dan tuangkan coklat ganache.
  11. Hias mengikut citarasa, simpan di dalam peti sejuk biar coklat mengeras baru dipotong
  12. Tips : Basahkan loyang sebelum di masukkan adunan kek supaya sng dikeluarkan 

No comments:

Post a Comment