More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Monday, June 4

Mee Racun Batu Pahat

Assalamualaikum..
Lama nyer x update blog aku ni.. Cian dia, dah naik bersawang dah kan.. Huhuhuu.. bz teramat sgt skrg ni. Mana keje2 kt opis lg, order kek lg.. Aduhh.. slalu je incek hubby mkn nasi bungkus skrg ni.. :( Nasib baik dia memahami...
Okey, ni citer psl resepi spt mn tajuk di atas.. Mee racun.. Al kisah nye, mee racun ni sangat la fufularrr di Batu Pahat. Sng citer kt hometown aku nih la.. Tgk nama cam ngeri jek nk mkn.. but dun worry, setitik Paraquat pn xde dlm ingredient mee ni.. hehehee.. Kalo ade, lama dah arwah org yg mkn tu.. hehehee..

Okey, actually resepi ni resepi yg aku buat sndri based on lidah yg selalu merasa mee racun ni. Memuler tu geledah2 jgk blog org cari resepi ni. Tp aku rasa agak mengecewakan. Bnyk originality mee racun dah ilang / x de lgsung!! mintak maaf ye, bkn mrh pd sesiapa yg dh mencuba resepi ni. Cuma rs x puas hati sbb resepi yg aku tgk xde rupa mee racun langsung! siap bubuh togey la, udang sotong la..MEREPEK! hehehe.. mcm rupe mee bandung plk aku tgk.. ok, dr aku bebel mcm murai tercabut ekor, baik aku tulis resepi mee racun ni.. Harap2 ada yg sudi mencuba nnti k..

Bahan-bahan:

1/2 kg mee kuning - basuh dan toskan
1/2 kg tulang kambing (gearbox) - rebus hingga empuk

Bahan blender:
20 tangkai cili kering
5 bj bwg merah
3 bj bwg putih
minyak utk menumis

Bahan Lain:
5 sdb sos tomato
5 sdb sos cili
1 sdb serbuk lada sulah
1 sdb serbuk lada hitam
1 sdb gula
1 bj telur dadar - hiris kasar
1 bj kentang - di hiris dan goreng
50gm sawi
50gm kubis panjang - hiris halus
garam secukup rasa

Cara buat:
Tumis bahan blender hingga naik bau. Masukkan sos cili, sos tomato, lada sulah dan lada hitam. Masukkan air rebusan tulang tadi. Didihkan sekejap. Masukkan telur dadar, kentang dan sayur. Masukkan garam dan gula. Akhir sekali, masukkan mee dan gaul rata. Matikan api dan hidang. Boleh hias dgn taburan daun bawang.

p/s: incek hubby ckp rupa..rasa dah 99.99% percent mcm mee racun yg jual kt kedai!!;p




4 comments:

  1. Thank you for sharing my hometown's famed dish!

    ReplyDelete
  2. Thank you for this recipe.
    I tengok rakan FB tayang mee racun kat FB, kata ayah yang masak, tapi resepi yang tepat susah nak kata.
    Malam ni, Wendy nak masak ni, nampaknya kena simpan balik udang. Dah defrost.

    ReplyDelete
  3. tk resepi ni! ptt la depa panggil "mee racun" sbb kolesterol teramat la tinggi! tp kena try jugak! hehe! tqvm.

    ReplyDelete
  4. Terima kasih untuk resepi ni.
    Sedap!

    http://wendyinkk.blogspot.com/2013/03/mee-racun-poisonous-noodles-of-batu.html

    ReplyDelete