More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Friday, December 16

Brownies..



hmmm..bercerita psl brownies ni..resepi mmg senang..tp perlukan sedikit teknik..teknik utk dpt kn crust yg shinning n sikit pecah2 tu mmg susah woo...huhuhuu..klu x wt teknik ni..mmg kuar dr oven rupe dia mcm kek biase..okeyy...i reveal the secret..rahsia nye..ms masuk kn telur tu..pukul telur dgn gula sampai kembang..at least pkl selama 10 minit..pukulan telur tu penting sbb telur yg dipukul tu la yg akn jd kn crust yg cantik..den br la cmpur kn dgn bhn2 lain..utk brownies ni..bile dh msk kn bhn lain..jgn overdo..cukup sekadar adunan nya mesra..mesraa giteeww...hehehee..sbnr nye klu ikut brownies expertise bnyk lg teknik lain yg digunakan..cth nya; bila brownies yg dh kuar dr oven akn di ltk kn di ats ais utk stop dia pnye heat..(utk dpt kn brownies yg fudgy n gooey)..ada yg biarkan semalaman sblm di potong utk dpt kn brownies shape yg perfect..cam aku ni..lps kuar oven x menyempat2 nk potong..golojoh!!hahahahaha..so..aku br wt teknik pukul telur je..teknik len2 tu..nnti la..(bkn aku nk jual brownies pon!!)..saje bg cbrn pd diri sndri je..





Bahan-bahan:
2 bj telur
3/4 cwn butter
1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula perang
1/2 cwn gula halus
1 sdk esen vanilla
1/2 sdb baking powder
1/2 sdk garam
cake pan ukuran 8x8inch
kertas minyak

Cara Buat:
Ukur kertas minyak dan masukkan ke dlm cake pan. Lebih kn bhgn tepi (sng nk keluarkan brownies bile dah msk). Cair kan butter dlm sauce pan. Ketepikan. Dalam mangkuk besar, pukul telur dgn esen vanilla,  gula perang dan gula halus hingga kembang, pukul sekurang2 nye 10 minit. Aku prefer pukul secara manual (guna ballon whisk),blh wt senaman tgn..hihihii..klu x larat, blh guna hand mixer je. Okey, seterusnya..masukkan butter yg dah di cairkan td. Lepas tu masukkan bhn2 kering spt tepung, baking powder dan garam. Gaul bahan kering td dgn guna spatula atau senduk kayu (jgn guna mixer yerr..). Gaul setakat adunan sebati, jgn overmix. Lps tu boleh la di masukkan ke dlm bks kek. Bkr pada suhu 180-200..utk brownies suhu lebih tinggi di perlukan. Bakar antara 20 - 25 minit je..(tgk bile permukaan dah msk) trs je kuarkan..x yah cek pki toothpick sbb brownies yg sedap dia nmpk gooey n fudgy dgn crispy di bhgn ats nye..yummy!!

No comments:

Post a Comment