Thursday, December 22

Nasi Ayam Penyet

nasi ayam penyet ni mmg sedap..xde la susah sgt nk buat..mcm sos dia tu blh buat sehari awal n simpan dlm fridge..esok time nk mkn br pns kan..ayam pun boleh perap sehari awal..bkn ape..dgg ayam ni tekstur nye lebih padat..so klu nk rs rempah smpi ke tulang..kna la perap lbh awl..

Sambal ayam penyet:
  • Sedikit minyak masak
  • 15 batang lada merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji cili padi
  • 10 biji bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji bawang putih, hiris
  • 5 biji tomato, potong 4
  • 5 cm belacan
  • 3 sudu ikan bilis-lebihkan sket
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  • 5 - 6 bj limau kasturi - di perah
  •  Semua bhn2  spt bwg, lada, tomato, ikn bilis dan belacan perlu di goreng terlebih dahulu, kemudian barulah di blender sehingga lumat. Selepas itu, pns kan semula bhn2 ini dlm periuk. Masukkan gula merah dan perahan air limau kasturi. Didihkan dan bile dah sejuk boleh di simpan di dlm peti ais (sambal ni sedap di makan slps sehari di simpan dlm peti ais..klu nk mkn, pns kn semula..)
Ayam:
  • Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup dan nasi)
  • ½ sudu besar jintan manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar jintan putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar biji ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 3 ulas bawang putih 
  • 3 ulas bawang merah
  • 1cm halia
  • garam
  • minyak masak untuk menggoreng
Bawang, halia, jintan dan ketumbar di blender halus. Kemudian boleh la perap ayam dgn bhn2 blender dan bhn lain di ats. Perap sekurang-kurang nya 1 malam - utk dpt rs aym berempah yg sedap ye..

Nasi:
Untuk nasi, aku suke mkn dgn nasi putih je..tp klu nk wt nasi aym pun boleh. Utk wt nasi ayam, bhn2 nya 3 bj bwg kecik + 3 bj bwg putih - hiris, 2 sdb minyak sapi, sedikit rempah tumis dan air rebusan ayam. Tumis bwg dgn minyak sapi hingga naik bau. Masukkan air rebusan aym dan beras.

Side Dish:
Ulam-ulaman spt ulam raja, tenggek burung, kacang panjang dan timun
Tomato
Tauhu - di goreng
Tempe - di perap sekejap dgn bhn2 perapan aym dan digoreng
Sup

sambal nasi ayam penyet..


Tuesday, December 20

Buttermilk pancake

weken br ni..wt pancake lg..sng + sedap!!resepi utk pancake ni dah pnh aku tulis dlm blog ni..my pancake receipe ..utk pancake ni..tkr susu ke buttermilk..dia pnye sedap double decker wa ckp lu...hehheee..lg moist..lg lembut menggebus..hehehee..ok lyn pic my buttermilk pancake ni k..;p



hmmmmm..lapo pulak perut nih..huhuhuuu

yani's kitchen: Pancake

yani's kitchen: Pancake

Friday, December 16

Penne Arabiata

pasta ni br je smlm aku wat..shopping kt k4 tertengok penne trs je amik..tp resepi blm pk nk wt ape..so cari pnye cari..penne ni plg sesuai msk dgn tomato..aka penne arabiata..sedaaapp!!


Bahan2: (tgk pic kt bwh..)

1/2 bungkus penne (dlm 200gm) - direbus
10 bj black olive
7 bj tomato (kulit nye dikupas & ptg kecik)
3 bj bwg putih - hiris halus
3 sdb chilli flakes / lada kering blender
3 sdb serbuk black paper
isi ayam - ptg kecik2
parmesan cheese
daun parsley (daun ketumbar)
garam

Cara Buat:
Tumis bwg putih. Kemudian masukkan chilli flakes / lada kering blender.. Lps tu, masukkan tomato. Tumis sambil hancur2 kn sikit tomato tu dlm kuali..Masukkan sikit air dan tutup dgn tudung periuk. Didihkan selama 10 minit. Lps 10 minit cmtu, tomato tu akan hancur sndri. Masukkan isi ayam dan didihkan lagi. Masukkan black olive, daun parsley, black paper dan garam.  Kemudian, baru masukkan penne. Gaul rata dan angkat. Taburkan parmesan cheese dan gaul2 kan. Taburkan daun parsley lg sbg hiasan.


Brownies..



hmmm..bercerita psl brownies ni..resepi mmg senang..tp perlukan sedikit teknik..teknik utk dpt kn crust yg shinning n sikit pecah2 tu mmg susah woo...huhuhuu..klu x wt teknik ni..mmg kuar dr oven rupe dia mcm kek biase..okeyy...i reveal the secret..rahsia nye..ms masuk kn telur tu..pukul telur dgn gula sampai kembang..at least pkl selama 10 minit..pukulan telur tu penting sbb telur yg dipukul tu la yg akn jd kn crust yg cantik..den br la cmpur kn dgn bhn2 lain..utk brownies ni..bile dh msk kn bhn lain..jgn overdo..cukup sekadar adunan nya mesra..mesraa giteeww...hehehee..sbnr nye klu ikut brownies expertise bnyk lg teknik lain yg digunakan..cth nya; bila brownies yg dh kuar dr oven akn di ltk kn di ats ais utk stop dia pnye heat..(utk dpt kn brownies yg fudgy n gooey)..ada yg biarkan semalaman sblm di potong utk dpt kn brownies shape yg perfect..cam aku ni..lps kuar oven x menyempat2 nk potong..golojoh!!hahahahaha..so..aku br wt teknik pukul telur je..teknik len2 tu..nnti la..(bkn aku nk jual brownies pon!!)..saje bg cbrn pd diri sndri je..





Bahan-bahan:
2 bj telur
3/4 cwn butter
1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula perang
1/2 cwn gula halus
1 sdk esen vanilla
1/2 sdb baking powder
1/2 sdk garam
cake pan ukuran 8x8inch
kertas minyak

Cara Buat:
Ukur kertas minyak dan masukkan ke dlm cake pan. Lebih kn bhgn tepi (sng nk keluarkan brownies bile dah msk). Cair kan butter dlm sauce pan. Ketepikan. Dalam mangkuk besar, pukul telur dgn esen vanilla,  gula perang dan gula halus hingga kembang, pukul sekurang2 nye 10 minit. Aku prefer pukul secara manual (guna ballon whisk),blh wt senaman tgn..hihihii..klu x larat, blh guna hand mixer je. Okey, seterusnya..masukkan butter yg dah di cairkan td. Lepas tu masukkan bhn2 kering spt tepung, baking powder dan garam. Gaul bahan kering td dgn guna spatula atau senduk kayu (jgn guna mixer yerr..). Gaul setakat adunan sebati, jgn overmix. Lps tu boleh la di masukkan ke dlm bks kek. Bkr pada suhu 180-200..utk brownies suhu lebih tinggi di perlukan. Bakar antara 20 - 25 minit je..(tgk bile permukaan dah msk) trs je kuarkan..x yah cek pki toothpick sbb brownies yg sedap dia nmpk gooey n fudgy dgn crispy di bhgn ats nye..yummy!!

Saturday, December 3

Lamb Stew



mmmm..lamb stew ni sedap di makan dgn garlic dlm bread..x de garlic bread..hentam mkn dgn roti gardenia pn sedap..hehehee..ada lebihan lamb shoulder kt dlm fridge..so dikorbankan la buat stew..;) incik hubby klu bab kambing ni..mmg jd peberet dia...tp sbnr nye ape benda pn yg aku msk..dia mmg bedal kasi abes pnye..hehehe. Resepi lamb stew dr food channel jd sumber inspirasi..aku adapt sndri sbb aku guna bhn2 apa yg ada dlm pantry aku nih..

Ingredient:

2 sdb minyak zaiton
500 gm daging kambing (shoulder)
1 sdb serbuk black paper
1 bj bwg holland - dihiris dadu
3 bj bwg putih - dihiris
1/2 cwn sos tomato
2 bj tomato - kulit nya dikupas dan hiris dadu
3 btg saderi
1 bj lobak - dipotong serong
3 bj kentang - di potong dadu
1/2 sdk serbuk pala
1 gelas air
garam dan gula secukup rasa

Cara Buat:

Tumis bwg holland dan bwg putih hingga garing. Kemudian masukkan sos tomato dan tomato. Tomato tu di tekan2 sket smpi hancur. Didihkan kemudian masukkan daging kambing. Masukkan daun seleri, kentang dan lobak. Didihkan lagi dan masukkan air. Tutup rapat periuk dan didihkan lagi sekurang2 nya 1 jam. Kalau kering boleh tambah air. Masukkan black paper. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak hingga kuah menjadi pekat.