Thursday, April 19

Grilled Dory Fish With Lemon Butter Sauce


Assalamualaikum.. Lama bener x menjenguk blog ni. Huhuhu.. Semenjak dua menjak makcik bukak tempahan oder kek, bertalu2 dpt respond kwn2 yg nk order kek. Alhamdulillah, blh jgk jd side income kan.. Okey, ni resepi yg entah dah bpr kurun aku simpan dlm watch list utk di publish kan dlm blog aku ni. Hehehe.. Cam grand bebenor bunyik nye.. Xde ape sgt kot, cuma pd aku this is a very simple receipe yg ptt di coba.. Resepi ni ala2 fish & chips. Cuma sos nye aku tukar. Sos ni mmg best.. masam2 mmg kena dgn ikan tu.. Okey kt bwh ni resepi nya..

Bahan-bahan:

Utk ikan:
700gm ikan dory
1 bj telur - dikocok
3 sdb tepung jagung
1 sdb tepung gandum
1 sdb tepung beras
1/2 cwn bread crumb
1 sdk serbuk blck paper
1 sdk garam
1 sdb minyak masak

Gaul rata semua tepung dan ketepikan. Celupkan ikan ke dlm telur dan salut kan dgn tepung. Celupkan sekali lagi ikan dgn telur dan salutkan dgn bread crumb. Taburkan garam dan black paper. Perap kan sekejap dan goreng dgn minyak. Goreng dgn menggunkan kuali non stick spya ikan tidak melekat. Goreng hingga kuning, angkat dan ketepikan.

Lemon Butter Sauce: Olah sikit2 dgn resepi sendiri..hehehee..

Sumber: Food Network

1 bj lemon - di perah & di ambil jus nya
1/2 cwn heavy cream (Pauls Thickened Cream)
1 bj bwg kecil - di hiris halus
1 sdb butter
1/8 serbuk lada putih
1 sdk garam
1 sdk mixed herb

Satukan lemon, bwg dlm periuk dan didihkan. Masukkan heavy cream, dan butter. Kacau rata. Masukkan mixed herb ,garam dan lada putih. Didihkan kejap n tuang ats ikan.