Thursday, October 11

Sweedish Meatball Ala Ikea...


Ape kbr korang semua??aku kt cni bz yg teramat.. bz benor ke?? bz la kot.. blog ni tah bpr lama aku x bkk. Blk kje t'kejor2 msk.. pastu klu ada  oder kek smbg wt kek. Jmpe katil trs blackout!eheehee.. ok la, arini bersiaran secara langsung dr opis..ikikiii sempat tls blog kan makcik ni.. ramai benor yg menunggu resepi ni. Sonang je aih.. resepi ni wt time malas2 je.. hihihii ok guys, ni aku bubuh resepi nye ye.. sumber dr diri sndri sbb makcik klu bab meatballs ni mmg suka bereksperimen.. mklum la, makcik n hubby mmg meat fan!

Meatballs: Dari entri sblm ni.. blh tgk sini

1 paket daging cincang
80gm serbuk roti (bread crumb)
1 sdk black paper (tumbuk halus)
Daun basil (serbuk kasar)                                       
1 bj kuning telur
Garam
 # semua bahan ni digaul rata, dan bentuk kan bulat-bulat. Goreng hingga kekuningan dan angkat.


Resepi Brown Sauce: Dari entri aku sblm ni jgk..


Untuk gravy;
2 biji bwg putih - tumbuk lumat
1 sdb butter
1 sdb tepung gandum
1 cwn stok ayam / daging (pakai kiub aje..)
1 sdb black paper


Dengan menggunakan minyak (2 sudu je) bekas menggoreng daging td, masukkan butter. Cairkan butter dan masukkan bwg putih. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga bertukar warna kekuningan. Masukkan stok ayam / daging ke dlm kuah td. Masukkan garam dan kacau hingga kuah menjadi pekat. Tutup api.


Bahan lain: 


Fries 

Strawberry / Cranberry Jem

# Susun meatball dalam pinggan, tuang kan brown sauce n strwaberry jem. pastu bubuh kentang goreng n boleh la di makan!


2 comments:

  1. Kak Yani...Hye..suraya ni..kalau kat BP mana nak cr bread crumbs eh? nak buat la utk celebrate post anniversary.. hehe

    ReplyDelete
  2. Hi yani...wow mengancam bolih lawan ikea nih hehe

    cakap pasal meatballs IKEA nih...saya baru jer upload gambar2 masa makan kat sana baru2 nih di blog saya www.blogmakanbest.blogspot.com

    Senang2 tu jenguk la ye....topik blog saya nih pasal tempat2 makan menarik yg saya visit seperti restoren, warung,gerai,foodcourt, hotel buffets dan lain2....100% topik makan jerrr tak de topik lain hehe.

    Yani Jangan lupa ye follow blog saya kalu sudi...TQ TQ

    ReplyDelete