Okay, here is the receipe..
Sumber : Diana
Bahan²
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering
Bahan² A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi - aku bubuh tomato puree
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix - x bubuh
Gula merah secukup rasa - aku bubuh brown sugar
Garam jika perlu
Cara²
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng
Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering
Bahan² A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi - aku bubuh tomato puree
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix - x bubuh
Gula merah secukup rasa - aku bubuh brown sugar
Garam jika perlu
Cara²
- Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
- Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
- Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
- Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
- Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
- Masak seketika dan sesuaikan rasa.
- Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.
No comments:
Post a Comment