More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Tuesday, February 7

Ayam Kashmir

Ayam kashmir..a very good combination served dgn nasi kismis bergajus ni. Seriusly, ayam kashmir ni mmg sedap!! Smlm cuti, so masak la sedap2. X sempat tggu hubby blk umh, aku dah baham dulu.. hahahahaa.. hmm.. citer psl rasa dia ek, ok rasa dia curry alike, ada masam n manis sket. Utk tau dgn lebih lanjut, better korang cuba sendiri resepi ni k..:)

Sumber resepi : Dayang


Bahan-bahan :

  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)

Bahan A :

  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
Bahan B :

  • 3 sb puri tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang (dipotong) - x bubuh
Cara-cara :

  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.


No comments:

Post a Comment