Tuesday, February 28
Sweet Grape Pie
Assalamualaikum.. br berkesempatan msk kn entri ni. Ekceli pai ni buat last week. Then trs holiday g Phuket. So arini ada kelapangan br la dpt masukkan resepi ni. Hmmm.. 1st time tgk resepi ni hati trs membuak2 nk mencuba. Cuba membayangkan rasa pai ni tp x terbayang dek akal fikiran. X boleh jd, padahal esok pg dah nk ke airport, gagahkan hati jgk bkk pantry. Anggur yg dah dibeli awal2 minggu ttp ku thn x di ratah. Hehehehee.. Sbb mission utama nk buat pai anggur ni. Resepi yg perlu di cuba dan sgt refreshing!(masukkan dlm peti ais kejap...)
Sumber: Majalah Mingguan Wanita
Bahan-Bahan Kulit Pai:
2 cwn tepung gandum
6 sdb butter - sejuk
1/2 cwn air sejuk - dr peti ais
1 sdb gula castor
1/2 sdk garam
Cara buat:
Gaul kan semua bahan. Tapi air masukkan sedikit2 hingga adunan jadi doh. Bila dah jadi doh, masukkan dlm peti ais sekurang2 nya sejam. Balut dgn plastic food wrapping. Bila adunan dah sejuk, tekan dan ratakan dlm bekas pai. Bakar pd suhu 180deg selama 10 minit.
Inti Pai:
150gm anggur - campur anggur merah + ijau
100 ml susu segar
100 ml whipping cream
150 gm gula castor
3 bj telur - di kocok dgn garfu
1 sdb esen vanila
Cara buat:
Campurkan susu segar, whipping cream, gula telur dan esen vanila. Susun anggur ats pai dan tuangkan bhn2 cecair td. Bakar semula pai pd suhu 180deg selama 30-40 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment