Wednesday, February 22
Udang Goreng Vietnam
Smlm msk udang ni n mkn bersama dgn nasi jagung. Ekceli udang ni udang laut, kulit keras. Tu yg kopek separuh tinggal kan kulit kt ekor dia je. Maklum la, yg g pasar incek suami. Aku srh beli udang pici yg beso2 sikit, entah udang ape yg dia beli. Janji beso. Huhuhuhuu.. Dlm kpla, boring lak kalau udang mesti masak sambal. So smlm msk style lain la pulak. Selak pnye selak majalah, boleh jumpe plk dgn resepi ni. Senang n simple!
Bahan-bahan: Sumber - Mingguan Wanita
1/2 kg udang - sukati la nk buang kulit ke x..
1 sdb serbuk kunyit
garam
3 sdb sos cili
3 sdb serbuk lada
3 sdb sos tiram
2 sdb sos plum
3 sdb kicap pekat
1 sdb gula
1 sdb perahan jus oren - aku guna lemon
1 sdk kulit oren / lemon (di sagat)
1/2 inci belacan
1/2 cwn stok ayam
Minyak
Cara Buat:
Lumur udang dgn serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Tinggalkan dalam 1/2 cwn minyak bekas menggoreng udang td. Tumis kan segala sos dan kicap.
Gaul rata dan masukkan belacan, air lemon, kulit lemon dan stok ayam.
Masukkan gula dan didihkan kejap.
Masukkan udang dan gaul rata. Boleh la di hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment