Thursday, February 2
Sotong Goreng Tepung
Ada bbrp org kwn yg tnye aku..knpa dia pnye sotong goreng tepung x bersalut tepung..erm..nk jadikan dia cm cekodok pun boleh klu ikut resepi aku ni..hahahaha.. tp ms pic ni di amik, sotong aku dh siap potong n terbelah kt tengah2. Ni kes beli pastu potong siap2..x bajet nk wt sotong grg tpg. Utk wt stg grg tpg, seeloknya sotong di potong bulat2. Ni resepi nya..
Bahan-bahan:
1/2 kg sotong - di potong bulat
1 sdb serbuk black paper
1 sdk garam
1 biji telur - di kocok dgn garfu
3/4 cwn tpg gandum
1/2 cwn tepung beras
1 sdk kunyit
Cara buat:
Satukan tepung beras, tepung gandum & serbuk kunyit. Gaul rata. Ketepikan. Sotong yang dah di potong, di toskn sekejap, klu nk lg efektif.. bungkus sotong dgn tisu dapur utk kering kan air sotong. Bila nmpk sotong dh kering, gaulkan dgn serbuk black paper n garam. Celup kn dlm telur. Lps tu boleh lah di golek kan ke dlm tepung. Klu nk tebal lg, celup smla dlm telur dan golek kn skali lg dlm tepung. Lps celup tepung, trs masukkan dlm kuali. Goreng secara deep fry ye..(minyak nk kna bnyk)..bile dh nmpk sotong tu kuning, trs je agkat.. Jgn di biarkan terlalu lama nnti sotong tu jd liat.. Tanggal pulak gigi pelesu korang time nk kunyah sotong tu nnti..hihihiii..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment