Wednesday, February 29
Sotong Kam Heong
Sotong kam heong.. another chinese cuisine yg sedap! Kam Heong ni bermaksud 'golden fragrance'. Klu trnslate melayu, bunyi nya bermaksud bau keemasan?? hehehheee.. but trust me, masakan ni mmg WAJIB utk di cuba! Masakan ni combination bhn2 utama yg digunakan oleh kaum kt mesia ni. Cili api simillar dgn masy Melayu, udg kering similar dgn masy Cina n kari similar dgn masy India. So, ni mmg masakan 1 Malaysia la kot. Hehehe.. . Mmg ptt dia di pggl kam heong sbb bau nye mmg sedap!!Okay, mari2 semua tgk resepi kt bwh ni ye...
Bahan-bahan:
10 ekor sotong - potong bulat
3 ulas bwg kecik - dihiris halus
3 ulas bwg putih - dihiris halus
5 bj cili api - di hiris
1 sdb udang kering - ditumbuk
1 sdb kicap pekat
1 sdb rempah kari ikan
2 sdb air - bancuh kt kari ikan
10 helai daun kari
garam
1sdb gula
3 sdb minyak
Cara buat:
Panaskan minyak. Tumis bwg kecik + bwg putih hingga kekuningan.
Masukkan cili api dan udang kering dan tumis lg hingga garing.
Masukkan rempah kari ikan dan daun kari. Tumis lg hingga naik bau.
Masukkan sotong dan gaul rata. Masak hingga rempah sebati.
Masukkan garam dan gula. Tumis kejap dan angkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment