More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Wednesday, November 2

Cottage Pie

Tak tau nk describe cmne rs mknn ni..tgk pic je dah meleleh..hehehehee..kejam kan aku??Ni kes terlebih inspired bile tgk Food Channel Network HD..racheal ray..barefood contessa n paula dean mmg jd peberet chef aku..resepi ni drp Racheal Ray 30 Minutes Meal..paling suke dia ckp..REMEMBER..U ALWAYS GOT TIME FOR A GREAT MEAL..hmm..mksud nye..sesibuk mana pn kita..ttp ada ms kt dpr..msk ni x susah pn klu tau teknik n cara yg betul..chewah!! Ok, but before this nk bgtau, kalau guna daging LEMBU utk wt pie ni nama nye COTTAGE PIE. Tp klu korang nk guna daging KAMBING pn bole, tp nama dia pn tuka jd SHEPHERD PIE..;)

Maka dgn ini..aku mempersembahkan..COTTAGE PIE untuk tatapan korang..



Bahan-Bahan:


Bhn A:
400gm daging cincang (ramly)
1 tin cendawan butang - potong kecil
1 ulas bwg holland - potong kecil
2 sudu pes tomato
3 sudu sos bbq
daun ketumbar
garam
1 sudu gula

Bhn B:
5 bj kentang
5 sudu cheddar cheese - di parut
1 bj kuning telur
1 sudu butter
blck paper

Cara Buat:
 1) Rebus kentang dgn secubit garam hingga empuk.bila empuk, angkat dan ketepikan.Air rebusan jgn di buang.Lenyekkan kentang dan dicampur dgn cheese, telur, butter dan blck paper. Ketepikan.
2)  Tumis bwg holland hingga garing. Masukkan pes tomato dan sos bbq. Masuk kn daging. Tumis hingga empuk. Masukkan air rebusan kentang ke dlm daging. Masak lg hingga hampir kering, kemudian masuk kn cendawan butang. Masukkan garam dan gula. Masak hingga kering. Sebelum tutup api, masukkan daun ketumbar. Ketepikan.
3) Dlm bekas utk membakar, letakkan daging di bahagian bawah. Lapis kn dgn kentang yg dah di lecek td. Letak kn cheese di bhgn ats. Bakar pd suhu 200 celcius selama 30 minit hingga kekuningan.



Lapisan bawah..(daging cincang + cendawan)

 Lapisan kedua - kentang yg di lenyek bersama cheese, butter dan kuning telur.

 Lapisan atas - extra cheese + butter + blackpaper (siap utk dibakar)

Hasil selepas kuar dr oven...


SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment