Bhn2..
1 keping dark chocolate bar
100gm buttercup
3/4 cwn gula caster
3/4 cwn gula caster
3 biji telur
4 sudu tepung gandum
1 sudu coklat emalco / 2 sdk serbuk koko (Van Houten)
Cara Buat:
Cairkan coklat masakan dengan butter (double boil). Dalam bekas lain, pukul telur dengan gula castor hingga kembang (guna balloon whisk je. tak digalakkan guna mixer sbb akan menghasilkan belon angin yg banyak pd adunan..) Kemudian masukkan coklat emalco / serbuk koko. Masukkan coklat dan butter yg telah dicairkan ke dalam adunan telur dan gula. Masukkan tepung gandum dan gaul rata. Gaul bhn2 ni guna senduk kayu je ye..gaul kan sekadar adunan sebati..DO NOT OVER MIX .. x yah nk pukul adunan bagai nk gile mcm nk wt bahulu ye..hihihii..Kemudian, masukkan dalam bekas remikin. Bakar dgn suhu 180 darjah celcius selama 10-20 minit.
Camni rupe kek bile keluar oven..
Keluarkan kek dari remikin, telungkup kn di ats pinggan dan taburkan gula icing..
Kemudian boleh hiaskan dengan ice cream vanilla..
Dan hasilnyaaaa.....
emm...coklat emalco tu nak masuk masa bila ye?kenapa saya buat kek jadi berkerak keras dan takde lava?
ReplyDeletecoklat emalco masuk lps pukul telur dan gula..(maaf tertinggal plk ingredient tu)....sblm tu nk tnye..awk guna remikin x?klu x guna remikin mgkn x dpt jd hot lava tu..kna guna remikin utk avoid kek masak sekata - sbb kte nk lava kt bhgn tengah..n satu lg..lps 10 minit,kna tgk n pantau hot lava cake ni..sbb kek ni ms kte bake jgn lebih dr 20 minit..(bergantung pd oven msg2..) klu sy..(tgk pic yg ke-2 kek sy tu..nmpk mcm dh keras kt bhgn tepi dan ats..tp sbnr nye klu kte gerakkan sikit kek tu..kte akn nmpk bhgn tengah kek bergoyang - mkna nye msh ada coklat cair kt dlm nye)..kek ni kna mkn time pns..kdg2 lava dia blh thn smpi 5 6 jam sblm meresap ke dlm kek..hrp awk blh cube lg..x ssh buat kek ni..cuma nk kna slalu tgk jgn overbake ye..:)
ReplyDeleteok!kena pakai remikin.sya pkai cupcake jahh!hahaa!ok nanti akan cuba lagi!
ReplyDelete