More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Thursday, November 3

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Kek ni mmg peberet aku!!tekstur nye sangat la lembut..klu masuk dlm mulut..rs dia cair kat dlm mulut tau..giteww skali aku pnye fanatik pd kek ni..ahaksss..resepi ni pn memuler mntk dgn kwn adik aku..x konfiden jgk nk wt memuler tu sbb teknik nk bkr dia tu cm ssh je..tp bile dah study bebetul..x de la ssh pun..time nk bakar kek ni kena guna teknik 'au-bain merie' atau waterbath..nnti aku tunjuk pic cmne ghuper nye waterbath tu..




Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simple jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil. Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


Ni la teknik waterbath tu..sorry..pic oven huduh..rembat oven mak aku..hahahaa..oven pusaka...hehehe



Dah tengok ni..sila2 la cuba..kek ni mmg sedap!!lbh2 lg pd cheese lover..nyummmmm..

No comments:

Post a Comment