Bahan-bahan: (Hidangan utk 2 org)
Untuk lamb chop;
2 keping daging kambing (lamb shoulder)
2 biji bwg putih (ditumbuk halus)
3 sdb sos tiram
3 sdb black paper
garam secukup rasa
* semua bahan-bahan ni diperap dgn daging kambing selama 1/2 jam
Untuk gravy;
2 biji bwg putih
1 sdb butter
1 sdb tepung gandum
1 cwn stok ayam / daging (pakai kiub aje..)
1 sdb black paper
Untuk coleslow;
100gm kubis - disagat
1 btg carrot - disagat
2 - 3 sdb mayonis
1 sdb susu segar
secubit garam
* satu kan bahan2 ini dan sejukkan dalam fridge
Untuk mashed potatoes;
2 biji kentang - direbus + bubuh sedikit garam
1 sdb black paper
2 sdb susu segar
1 sdb butter
*bila kentang dah empuk, buang air rebusannya. Lecek kentang bersama bhn2 ni dan gaul rata.
Cara Buat:
- Goreng daging kambing dgn sedikit minyak dgn menggunakan kuali non stick. Goreng dlm 10 - 15 minit hingga permukaan daging garing. Jgn goreng terlalu lama. Nanti overcook, daging jd kering n keras. Bila daging sudah masak, angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak bekas menggoreng daging td, masukkan butter. Cairkan butter dan masukkan bwg putih. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga bertukar warna kekuningan. Masukkan stok ayam / daging ke dlm kuah td. Masukkan garam dan kacau hingga kuah menjadi pekat. Tutup api.
- Letakkan daging di dlm pinggan dan siram dgn gravy td. Hiaskan dgn mashed potatoes dan coleslow.
SANGAAATTT SEDAAAAPPP OKAYYY!!!
No comments:
Post a Comment