mamma miaaa....
Bahan-bahan..
- 1/2 kg daging ros/btg pinang..nak dpt potongan nipis2 cm dlm pic ni..aku suggest frozen kan dulu dgg..jgn tunggu cair br nk ptg..dlm keadaan daging tu masih beku..agk2 dh boleh ptg..ptg aje..time beku ni sbnr nya lg sng nk ptg nipis.
- 5 btg kacang panjang - di potong
- 1 biji bawang besar - di hiris
- 2 biji lada merah - di hiris
- 2 helai daun limau purut
- 3 sdb lada kering yg di blender
- 4 - 5 sdb sos cili
- 3 sdb sos tiram
- 1 sdb kicap pekat
- 1 - 2 cwn air
- 2 helai daun limau purut
- garam dan gula
Daging di goreng terlebih dahulu. Aku suka guna daging ros..sng n cpt empuk..bile daging dah kekuningan angkat dan ketepikan. Dgn menggunakan minyak bekas menggoreng daging tadi, tumis bwg besar dan lada merah hingga layu. Masukkan lada kering, sos cili, sos tiram dan kicap pekat. Gaul rata. Masukkan daging dan masukkan air. Masak sehingga air kering atau kuah menjadi pekat. Masukkan daun limau purut, garam dan gula. Siaappp!!!
wow look nice
ReplyDelete