15 ekor udang pici
2 sdb kunyit
secubit garam
5 biji cili api - potong kecil
5 helai daun kari
2 biji kuning telur - dipukul
1sdb butter
1 cwn minyak - utk menggoreng
Cara Buat:
1) Lumurkan udang pici dengan kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng udang. Goreng hingga udang bertukar warna merah (dalam 8-10 minit). Sebelum udang diangkat, masukkan cili padi dan daun kari. Gaul kan dengan udang dan goreng sebentar (2-3 minit).Angkat dan ketepikan.
2) Untuk membuat sarang; Tinggalkan minyak bekas menggoreng udang dalam anggaran 1/2 cwn shja. Pns kn minyak dalam 3/4 panas. Masukkan butter hingga cair. Kemudian tutup kan api.
3) Kuning telur yang telah dipukul tadi di masukkan ke dalam bekas roti jala. Tangan kiri memegang bekas roti jala, manakala tangan kanan memegang garfu. Kacau kuning telur dalam satu arah. Dia akan jadi bertali halus. Goreng dan masak hingga garing. Kemudian angkat dan toskan. Selepas itu, boleh lah di gaulkan dengan udang tadi..
No comments:
Post a Comment