More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Monday, November 7

Ayam Masak Sup Mamak Style (sup pekat)

sup ni sbnr nye sesuai utk daging, tulang, gearbox dan daging2 yg seangkatan dgn nya..sbb sup ni lebih power kalau di masak lama (utk kepekatan yg lg marbeless...) Tp dlm resepi ni aku gunakan ayam jek..ayam ni bkn ape..klu msk lama daging nya akn hancur..sup ayam ni aku wt utk bara'an hari raya aldilfitri aritu..so mmg x tggl belen n x pyh pns kan 2 3 kali pun sbb licin dlm sekelip mata...hahahaa..

Bahan-Bahan:
1 bj bawang besar + 7 bj bwg kecik + 5 bj bwg putih + 1 inci halia (blender)
rempah tumis / sup bunjut
2 senduk rempah sup - dicampur dgn sedikit air (aku suka bli yg timbang, ada jual kt pasar)..kalau xde, pakai jenama adabi ke babas ke..ape2 pun boleh, janji nama dia REMPAH SUP
1/2 ekor ayam (di potong kecik) / 1kg daging
1 sdb tepung gandum + dicampur dgn sedikit air
2 - 3 gelas air
Garam
Daun sup + daun bwg
Bwg goreng

Cara Buat:
Tumis semua bahan blender hingga garing. Masukkan rempah tumis dan rempah sup.  Tumis hingga naik bau. Masukkan air dan didihkan. Masukkan ayam dan didihkan lagi. Masak sekurang2 nya setengah jam.  Kalau gunakan daging, masa yg lbh lama diperlukan (sekurang2 nya 2 jam). Gunakan api perlahan.  Periuk hendaklah ditutup rapat. Kemudian masukkan tepung gandum. Masukkan garam secukup rasa, Kemudian, boleh lah taburkan daun sup + daun bwg + bwg goreng. Sedia utk di hidang. Sedap di makan bersama roti atau nasi. Kalau kt johor ni ada sambal kicap. Bubuh lagi sambal kicap..huh...mmg mkn x toleh kiri kanan laaa!!!!

No comments:

Post a Comment