More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Friday, November 11

Lamb Chop

smlm dh over excited ternampak lamb shoulder kt k4..dh bli siap2..smpi umah air xde la plk..so postphone dulu niat nk wt lamb chop ni..arini..hari jumaat..rehat pun lama..incek hubby pun blk umh gk..so..hasrat yg tertangguh di trs kn arini..okey..ni resepi lamb chop ye..senang je..dun worry..gerenti menjadi n dijamin sedappp!!


Bahan-bahan: (Hidangan utk 2 org)

Untuk lamb chop;
2 keping daging kambing (lamb shoulder)
2 biji bwg putih (ditumbuk halus)
3 sdb sos tiram
3 sdb black paper
garam secukup rasa
* semua bahan-bahan ni diperap dgn daging kambing selama 1/2 jam

Untuk gravy;
2 biji bwg putih
1 sdb butter
1 sdb tepung gandum
1 cwn stok ayam / daging (pakai kiub aje..)
1 sdb black paper

Untuk coleslow;
100gm kubis - disagat
1 btg carrot - disagat
2 - 3 sdb mayonis
1 sdb susu segar
secubit garam
* satu kan bahan2 ini dan sejukkan dalam fridge

Untuk mashed potatoes;
2 biji kentang - direbus + bubuh sedikit garam
1 sdb black paper
2 sdb susu segar
1 sdb butter
*bila kentang dah empuk, buang air rebusannya. Lecek kentang bersama bhn2 ni dan gaul rata.


Cara Buat:
  1. Goreng daging kambing dgn sedikit minyak dgn menggunakan kuali non stick. Goreng dlm 10 - 15 minit hingga permukaan daging garing. Jgn goreng terlalu lama. Nanti overcook, daging jd kering n keras. Bila daging sudah masak, angkat dan ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak bekas menggoreng daging td, masukkan butter. Cairkan butter dan masukkan bwg putih. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata hingga bertukar warna kekuningan. Masukkan stok ayam / daging ke dlm kuah td. Masukkan garam dan kacau hingga kuah menjadi pekat. Tutup api.
  3. Letakkan daging di dlm pinggan dan siram dgn gravy td. Hiaskan dgn mashed potatoes dan coleslow.
  

SANGAAATTT SEDAAAAPPP OKAYYY!!!

No comments:

Post a Comment