More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Tuesday, November 8

Red Velvet Cupcakes



Jumaat lepas..balik keje keboringan la pulak..brangan nk buat kek..pastu korek pnye korek entry org kt kongsiresepi tertengok plak entry buat red velvet cupcakes..lama dah nk wt red velvet cupcakes ni..blm ada keberanian jek..last2 pk pnye pk..pastu jenguk pantry..brg2 semua ada..trs jek ON..x pk pnjg lg dah..tp sumber yg aku tengok tu dr sape..x igt lak..haishhh..mintak sorry ek..puas dah aku cari resepi tu blk..tp x jmpe lak..huhu..aku pilih resepi dia sbb sukatan utk wt cupcakes tu guna separuh je..so..x de la berlambak cupcakes aku nnti..bkn kedekut nk kasi org..tp takut x jd cm wt macaroon aritu..huhuhuu..

* Sukatan ni dpt hasil kan lbh krg 10bj cupcakes..

Bahan A:
125gm tepung gandum
1/4 sdk baking powder
1/4 sdk garam
10gm serbuk koko
* Semua bahan ni diayak bersama

Bahan B:
60gm mentega
150gm gula caster
1 bj telur
1 sdk esen vanilla

Bahan C:
120ml buttermilk (kalau x de, susu segar di campur 1 sdb cuka dan biarkan selama 15minit)
2sdb pewarna merah

Bahan D:
1/2 sdk cuka
1/2 sdk baking soda

Untuk Cream Cheese Frosting:
110gm cream cheese
1/2 sdb esen vanilla
30gm gula icing
80gm whipping cream
*Pukul semua bahan ini sehingga kembang.

Cara buat:
  • Pukul bahan B hingga kembang
  • Campurkan buttermilk dgn pewarna merah
  • Masukkan bahan A selang seli dgn bahan C. Bahan A mesti awal dan akhir (A - C - A - C -A)
  • Kaup balik adunan
  • Campur cuka dengan baking soda. Biarkan berbuih. Cepat-cepat masukkan dalam adunan kek
  • Tuang adunan ke dlm mangkuk kertas
  • Bakar pada suhu 150 celcius selama 30 - 40 minit. 
  • Bila kek sejuk, boleh hias dgn cream cheese frosting.






Lepas jek rasa red velvet cupcakes ni..suddenly jatuh cinta la plk!!sedap wooo..dia pnye tekstur mmg moist..ada rs coklat n creamy2 sket..dlm ms terdekat ni mmg nk wt 2nd batch la..heheheee

2 comments:

  1. omg!this one is delicious!thanks for the recipe.memang jadi tak tipu punye! :)

    ReplyDelete
  2. thnks for trying this receipe..:)

    ReplyDelete