More Pics @ MySpaceAntics.com
More Pics @ MySpaceAntics.com


Monday, February 6

Bubur Lambuk



Bubur lambuk..alahai bubur lambuk... huhuhu.. banyak2 mknn yg almost semua benda dia telan, tp knpa la tidak bubur wahai suamiku. Sadis betul la.. Hmmm.. tp sbb tekak aku yg tringin, aku masak jgk bubur lambuk ni. Masak seperiuk, 3/4 ku bedal sendiri, lg 1/4 aku kasi kt mama aku. Tau2 je la, nk cari bubur lambuk klu x bln puasa mmg payah sket. Lg satu ramai org buat time Hari Asyura'. Tp kalau kt kampung mak aku org buat campur segala bagai ubi + keledek , siap dgn pucuk ubi!!Huhuhu..x tertelan plk rs nya. Susah jgk org yg tekak demand cam tekak aku nih.. Mama aku slalu bising sbb aku mmg cerewet bab mkn. Tp kecerewetan aku ni la yg aku rs dpt menghasilkan masakan yg betul2 sedap!hahahaha..(perasan betul makcik srg ni..;p ) Hai bubur lambuk..ikut kn ati nk je aku masak selalu.. Tp bile nmpk laki aku wt muka sayu tgk aku mkn srg2, rs x smpi ati plk.. :( hmmmm...


Okay la, ni resepi bubur lambuk nya ya puan2.. resepi ni aku amik sumber nya dari sini .  Ada sikit2 yg aku olah ikut tekak makcik yg cerewet ni..hehehee..

Bahan-bahan ( satu periuk untuk 4-5 orang )

  • 1 cawan beras
  • 3 cawan air
  • 4-5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 2-3 sudu besar rempah kurma
  • sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
  • 1 mangkuk daging/ atau lebih -ikut selera masing masing (dihiris nipis)
  • 1/2 cawan santan
  • minyak untuk menumis
  • daun ketumbar (hiasan)- aku tukar daun sup & daun bawang
  • bawang goreng (hiasan)
  • garam & gula secukup rasa 
Tambahan ingredient bubur lambuk aku:
  • buah gajus - roasted kejap sampai kuning
  • lobak - potong kecik2 (dadu)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang. Kemudia masukkan bawang, bawang putih & halia yang telah dia kisar bersama.
  2. Bila dah naik bau, masukkan rempah kurma. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
  3. Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging dah beras masak.
  4. Masukkan gajus & lobak.
  5. Bila bubur dah masak..masukkan santan, rasa garam gula, & masak lagi sehingga mendidih.
  6. Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment